Catrice kamuflaż

Kamuflaż Catrice - pryszczu zakryj się!

piątek, sierpnia 01, 2014Kamila Lyll

Dziś na tapecie od dawna "pisana" przeze mnie recenzja. Ciągle mi z tym schodziło, ale w końcu jest! Są zdjęcia (ładniejsze niż gdybym robiła je telefonem ;) choć wciąż uczę się obsługi aparatu - skubaniec ma mnóstwo funkcji). Kamuflaż kupiłam pod koniec poprzedniego roku, ale wciąż mi dobrze służy. A jak jest dokładniej - przekonajcie się niżej. :)



________________________________________


Kremowa i matowa konsystencja korektora gwarantuje wysokie krycie maskując wszystkie niedoskonałości cery, cienie pod oczami oraz przebarwienia. Trwała tekstura idealnie wtapia się w skórę ukrywając wszelkie niedoskonałości. Maskuje popękane naczynka, drobne blizny, przebarwienia oraz plamki. Testowany dermatologicznie. 
 ________________________________________
Skład zaczerpnięty ze strony http://www.ladymakeup.pl/sklep/catrice-camuflage-cream-korektor-w-kremie.html. Jest to skład do odcienia 010 Ivory. 

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil - olej z nasion rącznika pospolitego, zwanego rycynusem (olej rycynowy). Może być używany jako emulgator (jako jeden z nielicznych olei). Miesza się z wodą. Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi. Olej rycynowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości. Jest humektantem, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony jest za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka a w szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny. [źródło]
Isopropyl Myristate - ciepły wosk. Emolient, tzw. suchy. Jeśli będzie zastosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny (mogą powstawać zaskórniki). Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. 
Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 - półstały emolient. Składnik konsystencjotwórczy. Czasami stosowany jako zamiennik lanoliny. 
Cera Alba (Beeswax) - emolient tzw. tłusty. Tworzy warstwę okluzyjną (film) przez to zmiękcza i wygładza. Nadaje połysk. Wskazuje działanie regeneracyjne. pełni rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni m.in. przed rozwarstwianiem się kosmetyku czy też przedłuża jego trwałość.
Petrolatum - wazelina. Emolient tłusty. Niekomedogenny. Tworzy warstwę okluzyjną. Wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe. 
Silica - krzemionka. W kosmetykach, które przeznaczone są do cer przetłuszczających się i mieszanych, wykorzystuje sie ją jako substancję matującą. Popularny wypełniacz. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków pudrowych, poprawia ich przyczepność a także ułatwia ich rozprowadzanie. Stabilizator emulsji. Wpływa na lepkość i konsystencję kosmetyków.
Talc - zabezpiecza skórę przed podrażnieniami, poprzez ułatwienie poślizgu (dlatego jest stosowany w kosmetykach dla dzieci). W kosmetykach kolorowych jest stosowany jako substancja matująca dzięki swym absorbującym wilgoć właściwościom. Ponadto zmniejsza tłustość kosmetyku.
Paraffin - parafina. 
Propylene Glycol Stearate - surfakant, emolient. Składnik zapachowy.
Ozokerite - ozokeryt, wosk ziemny. Stosowany ku nadaniu konsystencji i natłuszczeniu. Jest chemicznie neutralny.
Candelilla (Euphorbia Cerifera) Wax - wosk kandelila. Emolient tłusty. Tworzy warstwę okluzyjną. Może być komedogenny (w czystej formie). Wpływa na lepkość kosmetyku. Stosowany m.in. jako baza do pomadek w sztyfcie.
Carnauba (Copernicia Cerifera) Wax - wosk karnauba. Emolient tłusty. Jak wyżej.
Isopropyl Isostearate - emolient suchy. Może być komedogenny (w formie czystej). Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni - kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. 
Paraffinium Liquidum (Mineral Oil) - parafina ciekła, olej mineralny (biały). Emolient tłusty. Jak wyżej. Ponadto nadaje połysk, wykazuje działanie regenerujące. Substancja antystatyczna. Stanowi bazę do olejków do kąpieli i oliwek. Parafina ciekła jest stosowana w sztyftach jako plastyfikator, zmniejsza kruchość kosmetyku. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetyku.
Allantoin - działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, regenerująco (szybciej goi rany). Działa silnie nawilżająco przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze.
Peg-8 Tocopherol - witamina E. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Witamina E wykazuje zdolność wzmacniania bariery naskórkowej. Wpływa dzięki temu na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry. Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.
Ascorbyl Palmitate - przeciwutleniacz, pochodna witaminy C. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie złuszczające. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.
Citric Acid - chelator, reguluje pH. Środek buforujący. Kwas cytrynowy. ma działanie złuszczające.
Phenoxyethanol - konserwant. Uważa się, że jest mniej drażniący niż większość konserwantów. Chroni kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym.
CI 77491 - czerwony pigment mineralny.
CI 77492 - żółty pigment mineralny.
CI 77499 (Iron Oxides) - pigment.
CI 77891 (Titanium Dioxide) - filtr UV. Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Jak można zauważyć kamuflaż ma kilka komedogennych składników przez co nie każdy będzie mógł go używać. Ciężko mi powiedzieć czy po jego używaniu mam więcej zaskórników bo nie używam go też codziennie. A zaskórniki i tak miałam wcześniej więc na pewno nie przyczynił się do ich powstania w ogóle. 
________________________________________


Kosmetyk dostajemy w plastikowym zakręcanym pojemniczku. Czarny plastik jest dosyć mocny. Jest średnio błyszczący, ale łatwo domyć wszelkie odciski. Wieczko jest przezroczyste przez co widzimy odcień korektora. Czarne proste napisy mówią nam po prostu co to za kosmetyk i jakiej jest firmy. Nie zauważyłam aby się ścierały, co jest dużym plusem. Nakrętka jest bardzo wygodna, dobrze się ją odkręca i zakręca (co nie zawsze jest plusem kosmetyków w takich opakowaniach - choćby baza pod cienie z Kobo której nie cierpiałam odkręcać i zakręcać).


Pod spodem mamy naklejkę informującą o odcieniu kamuflażu (w moim wypadku jest to 010 Ivory) oraz krótką informację o samym kosmetyku w 3 językach (angielskim, niemieckim i francuskim). 



Otrzymuje 3 gramy produktu. Wydawać by się mogło, że to niewiele - ale kosmetyk jest bardzo wydajny. Od otwarcia można używać go pół roku, choć u mnie termin ten już chyba minął, to na razie nic się z nim nie dzieje. I pomimo dosyć częstego stosowania dna nie widać. :)
________________________________________

Zapach jest bardzo delikatny, niemal niewyczuwalny i ciężko go do czegokolwiek porównać. Konsystencja jest bardzo przyjemna, lekka, wilgotna i delikatna. Bardzo wygodnie nabiera się kosmetyk palcami (choć osoby o bardzo długich paznokciach mogą mieć małe problemy), ale stosuję również do tego pędzelek z syntetycznego włosia i wówczas również bardzo dobrze się sprawuje. Najlepsze efekty są jednak wtedy gdy na koniec delikatnie wklepiemy palcami korektor w skórę twarzy (dzięki cieple palców lepiej stopi się ze skórą).
Stosuję go do zakrycia wszelkich niespodzianek, na ogół wystarcza 1 warstwa, czasami potrzebne są dwie. Używam go również do zakrywania zaczerwienień na policzkach i w okolicy skrzydełek nosa. Jako korektor pod oczy może uwydatnić wszelkie zmarszczki (w tej okolicy twarzy najlepsze są korektory płynne). Może nadać się także jako korektor pod cienie - czasami stosuję w takiej formie, przypudrowuję i daje radę (a mam tłuste powieki). 
W ofercie znajdziemy 3 odcienie, choć Catrice wycofuje 030 (najciemniejszy). Ja posiadam najjaśniejszy i mógłby być ciut jaśniejszy i bardziej żółty. Bliżej mu do beżu (neutralny odcień) niż żółci ale pod podkład (a czasem nawet i sam puder - zwłaszcza latem) jest bardzo dobry i pomaga w ukryciu różnych nieprzyjaciół. ;) 
Krycie uważam za dobre w kierunku do bardzo dobrego (nie mam jednak porównania z innymi tego typu korektorami, np. Kryolanem czy nowymi kamuflażami Glazel Visage) i na razie mi wystarcza. 
Trwałość jest także na plus, ponieważ wytrzymuje dosyć długo. Czasem potrzebne są tylko małe poprawki w ciągu dnia.
Zakrywa również mniejsze naczynka (większych nie posiadam więc się nie wypowiem na ten temat).


UWAGA!
Drastyczne zdjęcia! Mało wrażliwych zapraszam kilka zdjęć niżej. ;)


Zdjęcie przed jest z wczoraj (31.07.2014) i ukazuje moją buźkę w pełnym rozkwicie niespodzianek. Mam te dni, więc to dla mnie normalka. Hormony szaleją. ;)
Na zdjęciu po widzicie zakrycie korektorem czerwoności na mojej brodzie. Gule oczywiście wystają - aby się ich pozbyć musiałabym chyba użyć photoshopa. ;)
Widać jednak, że koloryt cery jest wyrównany i bardziej żółty niż różowy.
Przy okazji - mój prawdziwy kolor cery bardzo trudno sfotografować. Na zdjęciach wychodzę bardziej różowa. Ale różowych podkładów nie mogę używać. Muszą być żółte (i bardzo jasne). 

I zbliżenie. 
Jako, że jest za gorąco na pełny makijaż kiedy indziej pokażę wam zdjęcie w pełnym makijażu z użyciem tego korektora. Ale nałożony na korektor jeszcze podkład i puder daje bardzo zadowalające i trwałe efekty. 
________________________________________

Próby ujęcia odcienia. 
Kiedy kosmetyk jest mokry jest dosyć lepki i mokry, ale już po kilku minutach ładnie zastyga. Nie tworzy przy tym efektu maski. Trzeba jednak ładnie rozprowadzić korektor.
________________________________________

Kosmetyk ten dostaniemy przede wszystkim w drogeriach Hebe oraz niektórych Drogeriach Natura (tam gdzie znajdują się szafy Catrice). U mnie niestety szafy Catrice nie ma nad czym ubolewam. Catrice kupić można również w wielu sklepach internetowych. Choć obejrzeć coś na żywo a przez ekran monitora to nie to samo (przynajmniej do czasu aż nie wymyślą jakiegoś gadżetu czy czegoś w tym stylu ;) ).
Koszt ok. 13 złotych.
________________________________________

Jestem bardzo zadowolona z produktu. I choć kupiłam ponad pół roku temu dna nadal nie widać (pomimo częstego stosowania). Plus za konsystencję, w miarę dobrą trwałość, stapianie się ze skórą oraz kamuflowaniem niedoskonałości. Minusik za skład, bo choć jestem laikiem w tej dziedzinie, to wydaje mi się, że jak na taki kosmetyk, to nie powinien być taki komedogenny. Na pewno nie będzie to moje ostatnie opakowanie. No chyba że stać mnie będzie na kupno Kryolana czy Glazel Visage i wypróbowania. A że nie jestem wizażystką to nie potrzebuję aż tak wielu takich kosmetyków.
________________________________________


Dlaczego tylko 5 punktów? Po trochu za skład i za to, że mógłby być jeszcze jaśniejszy i żółciejszy. :)

Macie? Lubicie? Co o nim sądzicie?

You Might Also Like

5 komentarze

Najnowsze Posty

Formularz kontaktowy